NyBild.nu - fotograf Bengtowe Angare

RESTAURERING AV BILDER

 

Ett gammalt gulnat fotografi går att återställa

 

Ett gammalt, illa medfaret fotografi går att återställa med digital teknik. Skanning av den fotografiska bilden ger ett nytt digitalt original. Det gamla negativet behövs inte. Efter bildbehandling gör vi fotografiska kopior och förstoringar från det nya originalet.

 

Digital bildbehandling

 

För att den nya kopian ska se riktigt bra ut och bli så lik den ursprungliga fotokopian som möjligt, måste allt damm tas bort och alla repor, veck och skador lagas. Ljus och kontrast måste justeras. Missfärgningar från mögel och fukt, smuts och fläckar framträder mycket tydligt efter inskanning och måste behandlas. För bästa resultat utför vi all bildbehandling manuellt. Det kräver yrkesskicklighet och tar längre tid men ger ett överlägset bättre resultat.

 

Blekta bilder har varit svart/vita

 

Gamla bilder har med tiden fått en annan färgton, litet gulbrun eller gulblek. Det är en smaksak om man väljer att behålla en del av den färgtonen eller om vill göra bilden svart/vit som den en gång var. Oftast passar det bättre att behålla något av den varma sepiatonen. Det är kemikalierester som gör gamla fotografier brunaktiga. Det är solljuset som gör bilderna blekta eller färglösa.

 

Gamla retuscheringar

 

Äldre tiders fotografer var för det mesta mycket skickliga. Studiobilder håller ofta en hög teknisk kvalitet. Men det hände att bilden retuscherades för hårt. Kanske var det på kundens begäran? Vilken än anledningen var, så visar sig all retuschering tydligt efter skanning.

 

Ibland kan man se att retuschören lättade upp skuggor genom att skrapa direkt på kopian, så skickligt att det knappt syns för blotta ögat. Det går att mildra eller göra om en retuschering på ett mildare sätt. Alla vill se bra ut på bild, då som nu.

 

Bilder kan förbättras eller retuscheras

 

Ibland kan det vara en fördel att ändra skärpedjupet. I stället för att lägga tid på att återställa en skadad bakgrund, kan man göra den litet oskarp. Då dras inte blicken till skadan. Det är även möjligt att helt ta bort oväsentliga eller störande föremål.

 

Får man beskära en gammal bild?

 

Bildkompositionen kan i vissa fall bli bättre genom en ändrad beskärning av bilden. Det gäller främst utomhusbilder. Studiobilder är oftast välkomponerade. Förändringar måste göras varsamt av hänsyn till upphovsmannen. En yrkesfotograf har copyright på sina verk i 70 år efter sin död. Oftast behöver vi inte fundera över bildrätten, eftersom vi sysslar med att restaurera, det vill säga att återställa bilder till sitt ursprungliga skick.

 

Delförstoringar och collage

 

I stället för att förändra bilder kan man ta delar av en eller flera bilder och lägga ihop dem till ett collage. Det förändrar inte och förvränger inte bilden, utan skapar en ny bild.

 

 

 

Retuschatelier

 

Retuschatelier runt 1900. Kvinnan till vänster retuscherar direkt på glasnegativet med blyertspenna eller med vattenfärg på en tunn, spetsig pensel. Hon placerar glasplåten på en mattslipad glasskiva inuti retoucherställningen och kan då bearbeta negativet mot fotogenlampans sken. Hon prickar i skador eller målar i dem, med täta smala streck. Hon förstärker anletsdrag, tar bort fräknar, rynkor och rättar till defekter och skrapar fram pupiller om det behövs.

 

Retuschen gjordes i första hand på skiktsidan men i vissa fall även på glas sidan. 1860 kom finare kameraobjektiv, bilderna blev förfärligt skarpa och porträttbilder krävde efterarbete. Man retuscherade ansikte, hals och händer.

 

Kvinnan till höger retuscherar på papperskopior. Fotogenlampans ljus sprids mjukt av vattenkaraffen. Skador på bilden kan hon dölja genom att måla spi­raler, virrvarr, streck eller prickar. Djupa skuggor kan hon lätta upp ge­nom att skrapa fina streck på bilden. Hon blandar flera kulörer för att få fram rätt nyans. Det tog 3-4 år att bli en skicklig retuschös.

 

Det starka ljuset från magnesiumblixten gjorde att många blundade. Därför ser man ofta pepparkaksögon på visitkortsbilder, pupillen är ditretuscherad.

 

 

RESTAURERING OCH RETUSCHERING AV FOTOGRAFIER ÄR ETT HANTVERK

 

Restaurera betyder återställa

 

Alla fotografier åldras individuellt och tar därför olika lång tid att återställa. Därför måste vi se bilden för att kunna bedöma tidsåtgången. Vi rör aldrig din fotografiska kopia eftersom vi gör ett nytt digitalt original. Det gamla fotografiet påverkas inte.

 

Förstoringar från restaurerade släktbilder

 

Ett fotografi med god skärpa som förvarats mörkt och svalt i lagom fuktighet och dessutom hanterats varsamt vid högtidliga tillfällen går snabbt att skanna till ett nytt original som det oftast går att göra stora förstoringar ifrån.

 

Ovarsam behandling förstör fotografiska bilder

 

En bild som stått på hedersplats på byrån i solen har haft ett tufft liv och då tar det litet tid att återställa den. Har bilden legat löst i byrålådan kan den vara rejält repig och tummad. Kanske har ett hörn försvunnit och den har fått sig en och annan reva. Har den legat på vinden har den kanske blivit möglig av hastiga temperaturväxlingar. Bilder som varit på fest kan ha fått fläckar av både mat och dryck. I värsta fall har fotografiet skadats av brand. De bildfragment som finns kvar kanske går att kombinera med någon annan bild, så att porträtt på släktingar eller viktiga händelser kan återskapas. Fotoalbumet brukar vara det föremål man saknar mest efter en brand. Bilderna är våra minnen. Minnena är våra liv.

 

Retuschera skador över ögon och mun

 

En synbart repad, skadad eller möglig bild kan detta avsevärd tid att restaurera. Ju större kopia man önskar, desto längre tid tar återställningen, eftersom kravet på originalet ökar med storleken på kopian.

 

En blekt bild däremot brukar gå fort att ge nytt liv. En skada över mun eller öga tar en god stund att restaurera då den kräver ett omsorgsfullt handarbete och en konstnärlig blick. En skada i bakgrunden kan ofta åtgärdas relativt enkelt.

 

Retuschera betyder försköna, dölja eller ändra

 

Vi anser att man ska vara varsam med förändringar av porträtt av icke levande personer. Karaktäristiska drag är en del av personligheten och kan också vara ett släktdrag.  Ett ärvt gammalt porträtt på en medelålders person med insjunken mun kan man se som ett tidsdokument. Så såg personen ut när hon/han levde. Förr fick man leva med sitt utseende. Nog ska vi kunna se bilder från verkligheten. Vi förskönar inte historien. Nu levande personer kan ge sitt samtycke och det öppnar möjligheten att retuschera bilder.

 

Offert på restaurering av fotografier

 

Av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt för en amatör att bedöma en bilds förutsättningar. Därför behöver vi se bilden för att kunna bedöma skador och tidsåtgång för att återställa bilden och ge den ett förlängt liv. Vi utför bara de tjänster som kunden beställer och som vi kommer överrens om.

 

Resultatet ska överraska dig – inte priset.